Λαμπτήρες Εκκένωσης
Λαμπτήρες Εκκένωσης
Είναι λαμπτήρες στους οποίους το φως παράγεται από ηλεκτρική εκκένωση μέσω ενός αερίου, ατμού μετάλλων ή μίγματος αερίων και ατμών. Όλοι οι λαμπτήρες εκκένωσης απαιτούν στραγγαλιστική διάταξη στο ηλεκτρικό τους κύκλωμα, για τον έλεγχο του ρεύματος στον λαμπτήρα.
Το σημαντικό μειονέκτημα τους από την σκοπιά της ενεργειακής κατανάλωσης είναι ότι για την λειτουργία τους χρησιμοποιούν συμβατικά ηλεκτρομαγνητικά συστήματα έναυσης (ballast) και απαιτείται η σύνδεση πυκνωτή αντιστάθμισης για την μείωση της άεργης κατανάλωσης τους. Τα συμβατικά ballast επιβαρύνουν την ενεργειακή κατανάλωση των λαμπτήρων κατά ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 25% της ονομαστική τους ισχύος.
Έτσι για παράδειγμα, ένα φωτιστικό με λαμπτήρα ισχύος 250W δεν καταναλώνει 250W αλλά περίπου 312W (αύξηση 25%). Εάν δεν υπάρχουν και πυκνωτές αντιστάθμισης ή εάν υπάρχουν και δεν λειτουργούν τότε η ενεργειακή επιβάρυνση είναι ακόμη μεγαλύτερη. Επίσης για να ξανανάψουν μετά από το σβήσιμο τους θα πρέπει να περάσει χρονικό διάστημα τουλάχιστον 5-10 λεπτών για να κρυώσει το κύκλωμα έναυσης του λαμπτήρα. Δεν μπορούν δηλαδή να συνεργαστούν με συστήματα αυτοματισμού (ανιχνευτές κίνησης, φωτεινότητας κλπ) για την ελεγχόμενη σβέση τους.
Επίσης τα φωτιστικά με λαμπτήρες εκκένωσης που υπάρχουν στην πλειοψηφία των εργοστασίων είναι ανοικτού τύπου. Δεν υπάρχει δηλαδή προστατευτικό κάλυμμα στο φωτιστικό και ο λαμπτήρας είναι εκτεθειμένος στις εξωτερικές συνθήκες του περιβάλλοντος. Το γεγονός αυτό τα καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνα μιας και η πιθανότητα θραύσης του λαμπτήρα (και απελευθέρωση του εξαιρετικά επικίνδυνου και τοξικού Υδραργύρου) είναι μεγάλη.
Στην βιομηχανία χρησιμοποιούνται οι παρακάτω τύποι :
Λαμπτήρας υδραργύρου υψηλής πίεσης (ονομάζεται επίσης MBF):
Λαμπτήρας εκκένωσης υψηλής έντασης στον οποίο το φως παράγεται από ηλεκτρική εκκένωση μέσα σε ατμούς υδραργύρου που βρίσκονται σε υψηλότερη πίεση απ’ ό,τι στους λαμπτήρες φθορισμού. Όπως στους λαμπτήρες φθορισμού, ο arc σωλήνας έχει πλήρωση με αργό και μικρή ποσότητα υδραργύρου. Μία φθορίζουσα επίστρωση στο εσωτερικό του εξωτερικού κελύφους μετατρέπει τα μεγάλου μήκους κύματος υπεριώδη ακτινοβολίας σε ορατό φως.
Όταν ενεργοποιείται ο λαμπτήρας, αρχικά δημιουργείται ένα τόξο χαμηλής πίεσης και παράγεται αμυδρό φως. Βαθμιαία, καθώς ο λαμπτήρας θερμαίνεται, αυξάνεται η πίεση των ατμών υδραργύρου δημιουργείται ένα τόξο υψηλής πίεσης και εκπέμπεται περισσότερο φως. Ο χρόνος που απαιτείται για να φτάσει ο λαμπτήρας στην πλήρη εκπομπή φωτός είναι περίπου 5 λεπτά.
Έχουν μεγάλη φωτιστική απόδοση ,αλλά το φως πού δίνουν παραμορφώνει έντονα τα χρώματα (λείπει το κόκκινο χρώμα από το φάσμα της ακτινοβολίας τους). Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιούνται για τον φωτισμό δρόμων , εργοστασίων , αποθηκών , υπαίθριων βιομηχανικών εγκαταστάσεων κλπ.
Λαμπτήρες ατμών νατρίου
Διακρίνονται σε λαμπτήρες χαμηλής πιέσεως και υψηλής πιέσεως.
Οι λαμπτήρες ατμών νατρίου χαμηλής πιέσεως έχουν την μεγαλύτερη απόδοση απ’ όλα τα είδη λαμπτήρων εκκενώσεως (περίπου τριπλάσια απ’ ότι οι λαμπτήρες ατμών υδραργύρου). Εκπέμπουν μονοχρωματικό κίτρινο φως ,για τον λόγο αυτό χρησιμοποιούνται μόνο για φωτισμό αυτοκινητοδρόμων , διασταυρώσεων ,ή όπου δεν ενδιαφέρει η σωστή απόδοση των χρωμάτων.
Οι λαμπτήρες ατμών νατρίου υψηλής πιέσεως δίνουν φως χρυσόλευκο και έχουν μικρότερη απόδοση (περίπου διπλάσια των λαμπτήρων υδραργύρου). Χρησιμοποιούνται εκεί όπου μας ενοχλεί το μονοχρωματικό κίτρινο φως των λαμπτήρων χαμηλής πιέσεως ή αντικαθιστούν τους λαμπτήρες ατμών υδραργύρου ,όταν θέλουμε υψηλότερες αποδόσεις.
Για την ενεργειακή αναβάθμιση των λαμπτήρων εκκένωσης χρησιμοποιούμε τους παρακάτω τύπους προϊόντων :